PELATIHAN PEMBUATAN PUDING STRAWBERRY SEBAGAI CEMILAN KAYA NUTRISI GUNA MENCEGAH STUNTING

Penulis

  • Pagdya Haninda Nusantri Rusdi Universitas Muhammadiyah Sumatera Barat
  • Kartika Mariyona Universitas Muhammadiyah Sumatera Barat
  • Mega Ade Nugrahmi Universitas Muhammadiyah Sumatera Barat

DOI:

https://doi.org/10.32529/tano.v6i2.2912

Kata Kunci:

Starwberry, Stunting, Pudding, Snacks, Nutrition

Abstrak

One form of failure to thrive and the consequences of poor nutrition from pregnancy to birth which is a very high problem in Indonesia is Stunting. One way to prevent stunting from increasing is by making nutrient-rich snacks in the form of strawberry fruit pudding which will later be prepared with various kinds of food ingredients needed for children under five. This service activity takes the form of training for cadres in making strawberry pudding as a nutrient-rich snack to prevent stunting in Nagari Balingka, Agam Regency. The method for implementing this PPM is by means of lectures and direct demonstrations together with posyandu cadres. As a result of this activity, the cadres were able to make strawberry pudding and provide education to mothers of toddlers in Nagari Balingka, Agam Regency

Referensi

Anggraini, Y., & Nusantri Rusdi, P. H. (2020). Faktor Yang Berhubungan Dengan Stunting Pada Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Air Bangis Kabupaten Pasaman Barat. Jurnal Riset Kebidanan Indonesia, 3(2), 69–73. Https://Doi.Org/10.32536/Jrki.V3i2.56

Haninda P, M. K. (2021). Hubungan Pola Asuh Terhadap Kejadian Stunting Pada Balita. Jurnal Kesehatan, 12(2), 693–698. Https://Doi.Org/10.35730/Jk.V12i0.639

Haninda, P., & Rusdi, N. (2020). Pengaruh Pemberian Jus Jambu Biji Merah (Psidium Guajava.L) Terhadap Kadar Hemoglobin Penderita Anemia Remaja Putri (Vol. 5).

Haninda, P., Rusdi, N., Kesehatan, F., Muhammadiyah, U., & Barat, S. (2022). Hubungan Personal Hygiene Dengan Kejadian Stunting Pada Balita. In Human Care Journal (Vol. 7, Issue 2).

Haninda, P., Rusdi, N., & Mariyona, K. (2022). Hubungan Konsumsi Garam Beryodium Dengan Kejadian Stunting Pada Balita Di Kanagarian Balingka Kabupaten Agam. In Human Care Journal (Vol. 7, Issue 3).

Haninda, P., Rusdi, N., Mariyona, K., Nugrahmi, M. A., Angellina, S., Kesehatan, F., Muhammadiyah, U., & Barat, S. (2023a). Evaluasi Pelaksanaan Program 1000 Hpk Sebagai Upaya Pencegahan Stunting Di Kota Padang Panjang (Vol. 8, Issue 2). Https://Sinta.Kemdikbud.Go.Id/Journals/Profile/5436

Haninda, P., Rusdi, N., Mariyona, K., Nugrahmi, M. A., Angellina, S., Kesehatan, F., Muhammadiyah, U., & Barat, S. (2023b). Evaluasi Pelaksanaan Program 1000 Hpk Sebagai Upaya Pencegahan Stunting Di Kota Padang Panjang (Vol. 8, Issue 2). Https://Sinta.Kemdikbud.Go.Id/Journals/Profile/5436

Haninda, P., Rusdi, N., & Mariyona, K. (2021). Hubungan Pola Asuh Terhadap Kejadian Stunting Pada Balita Informasi Artikel A B S T R A K. 12, 693–698. Https://Doi.Org/10.35730/Jk.V12i0.639

Nugrahmi Ma, N. R. P. (2020). Pola Asah Dan Asuh Berhubungan Dengan Kejadian Stunting Di Puskesmas Air Bangis, Pasaman Barat. Mimbar Ilmiah Kesehatan Ibu Dan Anak, 4(2), 22–29.

Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014. (N.D.).

Putu, L., Wadhani, P., Ratnaningsih, N., & Lastariwati, B. (N.D.-A). Kandungan Gizi, Aktivitas Antioksidan Dan Uji Organoleptik Puding Berbasis Kembang Kol (Brassica Oleracea Var. Botrytis) Dan Strawberry (Fragaria X Ananassa) Nutrient Content, Antioxidant Activity And Organoleptic Test Of Pudding Based On Cauliflower (Brassica Oleracea Var. Botrytis) And Strawberry (Fragaria X Ananassa). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 10(1), 2021. Https://Doi.Org/10.17728/Jatp.7261

Putu, L., Wadhani, P., Ratnaningsih, N., & Lastariwati, B. (N.D.-B). Kandungan Gizi, Aktivitas Antioksidan Dan Uji Organoleptik Puding Berbasis Kembang Kol (Brassica Oleracea Var. Botrytis) Dan Strawberry (Fragaria X Ananassa) Nutrient Content, Antioxidant Activity And Organoleptic Test Of Pudding Based On Cauliflower (Brassica Oleracea Var. Botrytis) And Strawberry (Fragaria X Ananassa). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 10(1), 2021. Https://Doi.Org/10.17728/Jatp.7261

Rizkia, F., Haninda Nusantri Rusdi, P., Fadhlya Adri, R., Studi, P. D., & Fakultas Kesehatan Universitas Muhammadiyah Sumatera Barat, K. (N.D.). Hubungan Pemberian Asi Ekslusif Dengan Kejadian Stunting Pada Balita Di Nagari Tanjuang Bungo. Jurnal Ners, 6, 105–109. Http://Journal.Universitaspahlawan.Ac.Id/Index.Php/Ners

Haninda P (2018). Pengaruh Pemberian Jus Jambu Biji Merah (Psidium Guajava.L) Terhadap Kadar Hemoglobin Penderita Anemia Remaja Putri 1 Pagdya Haninda Nusantri Rusdi. In Jurnal Menara Medika (Vol. 1).

Sulistyawati, A., Madani, S., & Wonosari Km 10, J. (N.D.). Stunting Pada Balita.

Diterbitkan

2023-11-09

Terbitan

Bagian

Articles