ANALYSIS OF THE USE OF TRADITIONAL FOOD AS A THEMATIC LEARNING RESOURCE IN PRIMARY SCHOOLS
DOI:
https://doi.org/10.32529/glasser.v8i1.3011Kata Kunci:
Keywords, Tolimbu, Juada, Thematic LearningAbstrak
Education is rooted in national culture. In reality, we still find learning that does not integrate local culture as a learning resource. This research aims to explore local culture, especially traditional food, as a learning resource, by exploring its potential based on the curriculum used in elementary schools. This research uses a qualitative approach with a phenomenological design. The subjects of this research were traditional food sellers, a teacher and fourth grade students at SDN Padalaa who were determined based on purposive sampling techniques. The data collection techniques used were observation, interviews, documentation and literature study. This research uses data analysis techniques, namely data reduction, data presentation and drawing conclusions. The research results show that of the nine learning themes for class IV, there are four themes that can integrate Tolimbu and Juada traditional food as learning resources or 44.4% of all existing themes. The conclusion of this research is that the potential for traditional food as a learning resource in thematic learning at Padalaa Elementary School, Morowali Regency is very large for teachers to continue to developReferensi
Ami, M. S., & Yuliana, A. I. (2020). Potensi Makanan Tradisional Kabupaten Jombang sebagai Sumber Belajar Struktur Perkembangan Tumbuhan. Papers in Compilation (EPiC), 2(3), 281-286.
Andi, P. (2012). Panduan Kreatif membuat bahan ajar inovatif: Menciptakan metode pembelajaran yang menarik dan menyenangkan. Diva Press.
Azizah, A., Sani, N. K., Aras, N. F., & Adriana, L. (2020). Pengembangan Model Pembelajaran Nobangan Berbasis Permainan Tradisional Suku Kaili terhadap Nilai Karakter Cinta Tanah Air. Jurnal Moral Kemasyarakatan, 5(2), 43–50.
Dimyati. (2019). Belajar dan Pembelajaran. Rineka Cipta.
Fadholi, T., & Waluya, B. (2015). Analisis Pembelajaran Matematika dan Kemampuan Literasi serta Karakter Siswa SMK. Unnes Journal of Mathematics Education Research, 4(2), 42–48.
Gagaramusu, Y. (2013). Studi Analisis Antara Kemampuan Merancang dan Melaksanakan Pembelajaran Guru SD di Kec. Palu Selatan. Jurnal Dikdas, 1(2).
Herlina, H. (2019). Pengembangan Bahan Pembelajaran Berbasis Hypercontent pada Pembelajaran Tematik Daerah Tempat Tinggalku. JTP - Jurnal Teknologi Pendidikan, 21(3), 215–230.
Iskandar. (2008). Metodologi Penelitian Pendidikan dan Sosial (Kuantitatif dan Kualitatif). Gaung Persada Press.
Judiani, S. (2010). Implementasi Pendidikan Karakter di Sekolah Dasar Melalui Penguatan Pelaksanaan Kurikulum. Jurnal Pendidikan dan Kebudayaan, 16(9), 280–289.
Maharani, N., & Rahmah, E. (2018). Penyusunan Ensiklopedia Makanan Khas Sumatra Barat. Ilmu Informasi Perpustakaan dan Kearsipan, 7(2), 95–103.
Maleong, lexy J. (2016). Metodologi Penelitian Kualitatif (Tiga Puluh). PT Remaja Rosdakarya.
Purwaning Tyas, A. S. (2017). Identifikasi Kuliner Lokal Indonesia dalam Pembelajaran Bahasa Inggris. Jurnal Pariwisata Terapan, 1(2), 1-14.
Putri, L. I. (2017). Eksplorasi Etnomatematika Kesenian Rebana Sebagai Sumber Belajar Matematika Pada Jenjang MI. Jurnal Ilmiah pendidikan dasar, 4(1), 21–31.
Ragalutu, H., Ibrahim, N., & Nomida, D. (2020). Development of Learning Materials Based on Local Culture in Basic School Using Waterfall Methods. International Journal of Psychosocial Rehabilitation, 24(1), 728–738.
Rikizaputra, R., Firda, A., & Elvianasti, M. (2022). Kajian Etnosains Tapai Ketan Hijau Makanan Khas Indragiri Hilir Sebagai Sumber Belajar Biologi. Bio-Lectura: Jurnal Pendidikan Biologi, 9(2), 238–247.
Sari, N. R., Wahyuni, P., & Larasati, A. (2020). Analisis Makanan Tradisional Dalam Perspektif Etnomatematika Sebagai Pendukung Literasi dan Sumber Belajar Matematika. Prosiding Seminar Pendidikan Matematika dan Matematika, 2.
Shofa, A., Su’ad, S., & Murtono, M. (2021). Developing Integrative Thematic Materials Based on Local Wisdom on Science Subject of Theme 3, Healthy Food, at Grade V. JURNAL PAJAR (Pendidikan dan Pengajaran), 5(5), 1386.
Sulastri, S. (2022). Peningkatan Kemampuan Guru dalam Memanfaatkan Lingkungan Sekolah Sebagai Sumber Belajar Melalui Bimbingan Individu di Sdn 163/X Catur Rahayu Semester Ganjil Tahun Ajaran 2021/2022. Journal on Education, 4(2), 671–681.
Suryaningsih, Y. (2018). Ekowisata Sebagai Sumber Belajar Biologi Dan Strategi Untuk Meningkatkan Kepedulian Siswa Terhadap Lingkungan. Bio Educatio, 3(2), 279–499.
Wahyudi, M. D. (2016). Pembelajaran Inovatif Berbasis Budaya Lokal Untuk Mewujudkan Sekolah Unggul Di Pendidikan Pra Sekolah. Prosiding PS2DM UNLAM 2(2), 12–17.
Unduhan
Diterbitkan
Terbitan
Bagian
Lisensi
Hak Cipta (c) 2024 JURNAL PENDIDIKAN GLASSER
Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.