SOSIALISASI DAN PEMBERIAN PUDING DAUN KELOR (PULOR) SEBAGAI UPAYA PENCEGAHAN STUNTING ANAK PRA SEKOLAH
DOI:
https://doi.org/10.32529/tano.v6i2.2909Keywords:
socialization, Moringa leaf pudding, stuntingAbstract
The preschool period is a period that is vulnerable to experiencing malnutrition problems. To fulfill nutritional needs, you can use local food ingredients which are alternatives that can be developed to produce more innovative food variations. This socialization was carried out at Aisyiyah II Kindergarten, Bukittinggi City. By providing outreach and providing Moringa Pudding, the aim is to provide information to teachers about Moringa leaves which can be used as an innovative food ingredient as an effort to prevent stunting in preschool children. Outreach activities can provide new references for teachers regarding processing methods and the benefits of local food ingredients that are abundant in our environment. Respondents enjoyed the Moringa leaf pudding and on average said it was very tasty and liked it. Moringa leaves, which are abundant in abundance, can be used to make various innovative processed ingredients in an effort to prevent stunting in preschool children. Through socialization, it appears that there is additional new knowledge regarding the fairly high nutritional content of Moringa leaves. The teacher appreciated this activity because it provided new understanding and added references about local food processing.References
Budury, S., Purwanti, N., & Fitriasari, A. (2022). Edukasi Tentang Stunting Dan Pemanfaatan Puding Daun Kelor Dalam Mencegah Stunting. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat (Pkm), 5(10), 3242–3249. Https://Doi.Org/10.33024/Jkpm.V5i10.6896
Charisma, D., Kiki Nur Ais, & Sutari. (2022). Sosialisasi Toga Puding Daun Kelor Sebagai Makanan Sehat Keluarga Di Kelurahan Palleko. Baktimu : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 243–248. Https://Doi.Org/10.37874/Bm.V2i2.518
Desa, D., & Baru, K. (2023). Jurnal Pengabdian Masyarakat Pembuatan Puding Daun Kelor Sebagai Upaya Pencegahan Stunting. 1, 34–37.
Febrianti, Y., Dwi Riastuti, R., Lestari, F., & Juwati, J. (2021). Pelatihan Pembuatan Puding Cokelat Lapis Daun Kelor Sebagai Hidangan Penutup (Dessert) Yang Sehat. Jamu : Jurnal Abdi Masyarakat Umus, 1(02), 24–30. Https://Doi.Org/10.46772/Jamu.V1i02.345
Liza Munira, S., & Badan Kebijakan Pembangunan Kesehatan, K. (N.D.). Disampaikan Pada Sosialisasi Kebijakan Intervensi Stunting Jakarta, 3 Februari 2023 Hasil Survei Status Gizi Indonesia (Ssgi) 2022.
Mallapiang, F., & Haerana, B. T. (N.D.). Pembuatan Produk Diversifikasi Pudding Dengan Daun Kelor Untuk Pencegahan Hipertensi. Journal Of Public Health Service), 1(1), 2022.
Marta, A., Putra, A. E., Buana, A., Ramadhan, A. T., Syauqi, A. A., Ramadhani, B., Salmiati, M., Jerni, M. P., Lathifa, R. V., Kurniawan, R., & Adriani, T. (2022). Upaya Pencegahan Stunting Dengan Meningkatkan Konsumsi Daun Kelor. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat Methabdi, 2(2), 90–97. Https://Doi.Org/10.46880/Methabdi.Vol2no2.Pp90-97
Ninta Tarigan, F., Rivai Nakoe, M., Zuriati Uno, W., Kesehatan Masyarakat, J., & Olahraga Dan Kesehatan, F. (2023). Aicer Es Krim Daun Kelor Sebagai Pencegah Stunting Di Desa Bongoime, Kec. Tilongkabila. Bone Bolango. Https://Ejurnal.Ung.Ac.Id/Index.Php/Jpmf,
Possumah, R. J., Arianysari, S., Sanade, H., Herman, R., Hasbi, A. R., & Samsinar, S. (2023). Pemanfaatan Daun Kelor Menjadi Puding Sebagai Hidangan Penutup (Dessert) Yang Sehat Dan Bergizi. Bantenese : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(1), 15–25. Https://Doi.Org/10.30656/Ps2pm.V5i1.6408
Pratiwi, I., & Srimiati, M. (2020). Pengaruh Pemberian Puding Daun Kelor (Moringa Oleifera) Terhadap Produksi Air Susu Ibu (Asi) Pada Ibu Menyusui Di Wilayah Kerja Puskesmas Kelurahan Cawang Jakarta Timur. Jurnal Kesehatan Indonesia (The Indonesian Journal Of Health), Xi(1), 53–57.
Ridhani, H. W., Rahadita, K. A., Winarsih, S., Rizqy, M., & Abidin Achmad, Z. (2022a). Pemanfaatan Ekstrak Daun Kelor Pada Produk Olahan Puding Sebagai Upaya Pencegahan Stunting Di Desa Pohsangit Tengah. In Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (Vol. 2, Issue 1). Https://Jurnalfkip.Samawa-University.Ac.Id/Karya_Jpm/Index
Ridhani, H. W., Rahadita, K. A., Winarsih, S., Rizqy, M., & Abidin Achmad, Z. (2022b). Pemanfaatan Ekstrak Daun Kelor Pada Produk Olahan Puding Sebagai Upaya Pencegahan Stunting Di Desa Pohsangit Tengah. In Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (Vol. 2, Issue 1). Https://Jurnalfkip.Samawa-University.Ac.Id/Karya_Jpm/Index
Santi, M. W., Triwidiarto, C., Syahniar, T. M., Firgiyanto, R., & Andriani, M. (2020). Peningkatan Pengetahuan Kader Posyandu Dalam Pembuatan Pmt Berbahan Dasar Kelor Sebagai Upaya Percepatan Pencegahan Stunting. Dharma Raflesia : Jurnal Ilmiah Pengembangan Dan Penerapan Ipteks, 18(2), 77–89. Https://Doi.Org/10.33369/Dr.V18i2.12056
Solikhah, L. S., Sarani, F., Tullah, H., Andryani, I., Arfiani, I., Jurana, J., Djiha, K. K., Ramadhani, S., Rizkiyanti, U., & Karmila, Y. (2023). Pengenalan Dan Pemberian Makanan Tambahan Puding Kelor Sebagai Upaya Pencegahan Stunting. Jurnal Pengabdian Masyarakat (Abdira), 3(2), 64–69. Https://Doi.Org/10.31004/Abdira.V3i2.275
Yusriani, Rosada, I., & Alwi, M. K. (2022). Program Kemitraan Masyarakat Kelompok Petani Dalam Penerapan Diversifikasi Produk Olahan Daun Kelor Untuk Pencegahan Stunting. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 7–12.